CCR: „Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate”

CCR a luat decizia după ce joi a primit patru sesizări de la SNSPA, Institutul pentru Studiul Totalitarismului, publicația Calea Europeană și candidatul Cristian Terheș.

„Curtea anulează în temeiul 146, litera f din Constituție”, spune Curtea Constituțională, „întregul proces electoral, cu privire la alegerea președintelui României”.

Guvernul va stabili noua dată a alegerilor, iar procesul electoral va fi reluat în integralitate, a mai spus Curtea, în comunicatul oferit publicității vineri, 6 decembrie 2024, ora 15.

Curtea a invocat în comunicat competența sa constituțională. Art 146, litera f din Constituție precizează că CCR „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui”. Din comunicat, rezultă că CCR consideră că procedurile unor alegeri libere nu au fost respectate.

În cursul zilei de joi, Curtea a primit patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Ce spusese Curtea joi

Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.

Sesizările au venit după ce desecretizarea rapoartelor înaintate CSAT de către serviciile de securitate, care vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are ”modul de operare al unui actor statal”.  

Însă CCR a transmis în cursul serii de joi că „poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”.

Ce spune MAE în privința votului din diaspora

Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă cu votul din diaspora, unde oamenii sunt la vot, și până la 15 au votat deja 33.000 de cetățeni (dublu față de prima zi a turului 1), purtătorul de cuvânt al MAE a spus: ”Trebuie o decizie BEC care să pună în practică decizia CCR”.

Sursa: hotnews.ro