Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și durează până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Este o perioadă importantă în calendarul creștin-ortodox, menită să pregătească credincioșii spiritual și fizic pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului este considerat o perioadă de purificare, reflecție și apropiere de valorile spirituale, iar tradiția creștină îndeamnă credincioșii să practice rugăciunea, autocontrolul și compasiunea față de ceilalți.

În mod tradițional, postul presupune abstinență de la carne, produse lactate și ouă, dar și abținerea de la comportamente sau activități care pot distrage de la scopurile spirituale. Este momentul în care oamenii se îndreaptă spre rețete de post.

Postul este, de asemenea, o ocazie pentru reflecție și pocăință, o modalitate prin care creștinii își purifică sufletul și își reamintesc de valorile credinței lor.

Renunțarea la anumite alimente și activități nu este doar un act simbolic, ci și o formă de disciplină spirituală, prin care credinciosul învață să depășească tentațiile, să își întărească voința și să devină mai conștient de nevoile spirituale și morale.

În cele 40 de zile ale postului de Crăciun, enoriașii nu trebuie să consume carne, brânză și ouă, în timp ce în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult decât atât, sâmbetele și duminicile se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Potrivit Calendarului Ortodox 2024, în Postul Crăciunului din cele 40 de zile, 17 sunt zile cu dezlegare la pește, stabilite în funcție de sărbători și pomeniri ale sfinților. Aceste zile sunt marcate de rugăciune, participare la slujbe și bucuria consumării alimentelor permise.

Zilele cu dezlegare la pește în 2024 sunt:

Joi, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (praznic împărătesc)
Sâmbătă, 23 noiembrie – Pomenirea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii
Duminică, 24 noiembrie – Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor
Sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României
Duminică, 1 decembrie – Duminica dinaintea Intrării în Postul Crăciunului
Miercuri, 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae, Făcătorul de minuni
Sâmbătă, 7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia, ocrotitoarea săracilor
Duminică, 8 decembrie – Duminica Sfinților Strămoși
Sâmbătă, 14 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
Duminică, 15 decembrie – Sfântul Proroc Daniel și cei trei tineri din Babilon
Joi, 19 decembrie – Sfântul Ierarh Bonifatie și Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul
Sâmbătă, 21 decembrie – Sfânta Muceniță Iuliana din Nicomidia
Duminică, 22 decembrie – Duminica Nașterii Domnului

Foto: basilica.ro