Conservele de ton sunt puternic contaminate cu mercur, o substanță nocivă pentru sănătate, potrivit unui raport publicat marți de ONG-urile Bloom și Foodwatch, care solicită supermarketurilor și autorităților publice să „ia măsuri urgente”, inclusiv scăderea limitelor autorizate.

„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia) și le-a testat un laborator independent: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, relevă investigația realizată de ONG-ul Bloom, potrivit AFP.

Mercurul, prezent în special în depozitele atmosferice provenite de la centralele pe cărbune, este clasificat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele zece substanțe care prezintă cele mai mari probleme de sănătate publică.

În ocean, mercurul se amestecă cu bacteriile și este transformat în metilmercur, un derivat și mai toxic.

„Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (…); pot fi observate tulburări neurologice și comportamentale după expunere”, precizează OMS.

„Cerem autorităților publice să înăsprească reglementările, fără întârziere, pentru ca distribuitorii să vândă numai produse sub pragul cel mai protector (pentru consumator)”, a spus Camille Dorioz, director de campanii la Foodwatch.

Sursa: hotnews.ro / Foto: caracter informativ