Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii a crescut în 2024 cu 4,7% faţă de 2023, de la 9.978 lei/lună la 10.450 lei/lună. Asta pentru că viața s-a scumpit în România.
Creşterea valorii totale a coşului de consum în acest an e determinată de creşterea costurilor pentru majoritatea capitolelor, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (cheltuielile cu utilităţile şi întreţinerea). Creşterile cele mai semnificative (peste 100 de lei pe lună în plus) au fost pentru alimentaţie şi pentru achiziţionarea unei locuinţe.

„Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată.

Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie – coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.)”, se precizează în comunicatul Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Sydex România.

De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi în România
În funcție de numărul membrilor din familie, valorile estimate sunt următoarele:

10.450 lei/lună pentru o familie de 2 adulți și 2 copii
8.586 lei/lună pentru o familie de 2 adulți și 1 copil
6.435 lei/lună pentru o familie de 2 adulți fără copii
3.972 lei/lună pentru o persoană adultă singură

Sursa: alba24.ro / Foto: caracter informativ