O nouă propunere legislativă aflată în dezbaterea Senatului ar putea aduce modificări semnificative pentru șoferii români. Conform proiectului, aceștia ar putea evita sancțiunile dacă nu au permisul de conducere asupra lor în timpul unui control rutier. Măsura ar simplifica procedura verificărilor efectuate de poliție, prin digitalizarea acestui proces.

Potrivit observatornews.ro, noua inițiativă prevede că, în loc de a prezenta fizic permisul auto, polițiștii vor avea posibilitatea de a verifica online dacă șoferul deține un permis valid. Verificarea se va face în baza de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, ceea ce va elimina necesitatea ca șoferii să aibă documentul în format fizic asupra lor în orice moment.

Dacă proiectul va fi adoptat, șoferii vor trebui să prezinte doar cartea de identitate și documentele mașinii. În anumite cazuri, aceștia vor fi obligați să arate și alte acte necesare, cum ar fi cele legate de transportul de mărfuri.

În prezent, șoferii care nu au permisul de conducere asupra lor în timpul unui control pot primi o amendă de până la 1300 de lei și puncte de penalizare.

Sursa: observatornews.ro / Foto: caracter informativ