Aproape 30 de copii de grădiniță și elevi de la o școală din Mureș au fost depistați cu păduchi în urma triajului epidemiologic.

Cu toții au fost trimiși acasă, iar medicii le-au prescris tratament și le-au explicat clar părinților să nu folosească substanțe toxice de uz veterinar. O astfel de greșeală poate fi mortală.

La Liceul Tehnologic din localitatea Band, zeci de copii au fost găsiți cu păduchi la primul control din acest an școlar. Autoritățile nu exclud ca numărul să crească și din acest motiv au luat toate măsurile necesare și au raportat situația la Direcția de Sănătate Publică.

Dr. Iuliu Moldovan, director DSP Mureș: „Ca și măsuri au fost inițierea tratamentului antipediculoză la domiciliu”.

Copiii au fost trimiși acasă, cu tratament prescris de medici. Iar părinții au fost sfătuiți insistent să nu apeleze la soluțiile extrem de toxice de uz veterinar. Astfel de greșeli au provocat mai multe tragedii în ultimele luni.

Pentru ca asemenea cazuri să nu se repete, ANSVSA vrea să modifice legea, astfel încât toate substanțele folosite la deparazitarea animalelor din gospodării să nu mai poată fi cumpărate din farmaciile veterinare, ci din depozite speciale, cu nota de comandă. Iar pentru copii, sunt indicații clare.

Todea Cornel, medic de familie: „Singura soluție este de a le prescrie o rețetă cu un șampon antiparazitar și acasă părinții să îl administreze, bineînțeles, în condiții de siguranță”.

În astfel de situații, tratamentul trebuie urmat de întreaga familie și, eventual, repetat.

Sursa: protv.ro / Foto: caracter informativ