Peste 40 de urşi care provoacă pagube şi ameninţă viaţa locuitorilor urmează să fie „recoltaţi” în acest an, a anunțat, joi, prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre.

Pentru mai mult de jumătate dintre aceștia au fost deja emise autorizaţiile de mediu.

„43 de urşi care provoacă pagube şi ameninţă viaţa mureşenilor vor fi recoltaţi anul acesta în judeţul Mureş. Pentru 25 dintre aceştia, au fost emise deja autorizaţiile de mediu, fondurile de vânătoare urmând a se ocupa de recoltarea exemplarelor de urs. Pentru restul, se aşteaptă depunerea documentelor de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare”, a precizat prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, într-un comunicat postat pe Facebook.

Județul Mureș numără 865 de urşi, un număr de trei ori mai mare faţă de ceea ce suportă habitatul şi ceea ce ar fi optim, aşa cum spun specialiştii, a explicat prefectul.

„Asta se vede şi în cifrele privind pagubele: 207 dosare de despăgubire, cu o valoare de peste 1,5 milioane lei, pentru sute de hectare de culturi distruse şi circa 500 de animale ucise. Legea 242 adoptată în acest an ne permite să acţionăm pentru siguranţa omului, fiind un pas important faţă de anul trecut, când judeţul nostru a avut o cotă de prevenţie de doar 14 exemplare”, a explicat Ciprian Dobre.

Termenul de „recoltare” este folosit pentru a descrie eliminarea urșilor care reprezintă un pericol pentru oameni sau care provoacă pagube semnificative. În majoritatea cazurilor, recoltarea urșilor se referă la împușcarea acestora. Procesul este reglementat de autorități și se face în conformitate cu legile și regulamentele de vânătoare și conservare a faunei.

Foto: caracter informativ