Alături de Viișoara și Ibănești Pădure, în satul Grindeni din comuna Chețani a fost inaugurat, de curând, cel de-al treilea punct gastronomic local din județul Mureș.

Autorii acestei investiții sunt Enikő și Sorin Chiorean care au fost inspirați de agroturismul italian, după ce au trăit acolo mai bine de 15 ani. Aceștia servesc clienților numeroase feluri de mâncare, deserturi și băuturi tradiționale naturale pe care le prepară strict din gospodăria lor.

Deocamdată punctul gastronomic este deschis doar în week-enduri, dar se dorește ca el să fie mai mult decât un simplu restaurant.

La nivel național sunt, la această dată, circa 200 de puncte gastronomice locale, legislația specifică fiind de curând adoptată de Camera Deputaților.

Scopul acestora este de a încuraja producătorii locali și de a pune în valoare potențialul turistic al țării.

Meniul punctelor gastronomice este diferit de al restaurantelor deoarece există un singur meniu zilnic, specific zonei în care își desfășoară activitatea, cuprinzând o gamă sortimentală restrânsă , cu cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și, eventual, două feluri de desert iar mâncarea trebuie preparată și oferită pentru consum în decursul aceleiași zile.

De asemenea, alimentele trebuie să fie preparate numai de proprietar sau de membrii familiei acestuia iar materiile prime sunt autohtone, specifice zonei.

Foto: Fb Dumitrița Gliga