Un adolescent de 15 ani din judeţul Sibiu s-a electrocutat, luni, după ce a urcat în podul casei şi a intervenit asupra unui panou al reţelei de electricitate. A fost găsit inconştient de către echipajele medicale, fiind resuscitat, iar un elicopter SMURD l-a dus la Târgu Mureş. Datorită intervenției rapide a familiei și a echipajelor medicale, viața i-a fost salvată.

”La data de 12 august, în jurul orei 11.20, prin apel 112, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu a fost sesizat cu privire la faptul că o persoană de sex masculin s-ar fi electrocutat, într-un imobil din localitatea Valchid, comuna Hoghilag. Din primele cercetări efectuate de către poliţişti s-a stabilit că, în cursul acestei zile, în jurul orei 11.20, un minor în vârstă de 15 ani, din localitatea Valchid, în timp ce se afla la domiciliu, s-ar fi deplasat în podul casei şi ar fi intervenit asupra unui panou al reţelei de electricitate, moment în care s-a electrocutat”, a transmis, luni, IPJ Sibiu.

Echipajele medicale l-au găsit pe minor în stare de inconştienţă, fiindu-i aplicate manevre de resuscitare la care minorul a răspuns.

Până la sosirea echipajelor SAJ și ISU alertate, personalul din dispecerat a îndrumat pas cu pas inițierea manevrelor de resuscitare de către ceilalți membri ai familiei, unchiul și vărul lui.

La acest final fericit a contribuit o colaborare extraordinară între doi membri ai familiei sale, SMURD Dumbrăveni, SAJ subunitatea din Mediaș, elicopterul SMURD și asistenta din dispecerat care a răspuns apelului la 112 și a coordonat întreaga intervenție. În momentul de față medicii de la Mureș spun că băiatul este în stare generală gravă, internat în cadrul Compartimentului ATI copii, dar este în viață, scrie Turnul Sfatului.

Cea care a răspuns apelului este asistenta medicală Mariana Cătăneț, cu o experiență de 32 de ani pe ambulanță și coordonator activitate atunci când ajunge în dispecerat.

„Am primit solicitarea că s-a electrocutat acest copil de 15 anișori. Am întrebat care este starea lui și mi-au spus că este inconștient și i-am rugat să înceapă ei, familia, manevrele de resuscitare. Erau acolo strigăte, urlete, a trebuit să-i liniștim puțin, dar am găsit doi membri ai familiei care au fost foarte, foarte receptivi”.

Cei doi oameni despre care ea vorbește sunt unchiul băiatului, cel care, sub indicațiile ei, a executat primele manevre de resuscitare și vărul copilului, cel care a ținut telefonul pe difuzor și a numărat odată cu asistenta de la celălalt capăt al firului presiunile făcute pe pieptul băiatului.

„I-am spus cum să facă, cum să stea lângă pacient în genunchi, și le-am spus să numere cu mine. Efectiv unul număra și celălalt apăsa pe piept. Ceilalți membri ai familiei strigau în jur. Îi auzeam prin telefon. Dar ei nu. Și-au păstrat cumpătul și asta a contat enorm.”

În momentul în care a preluat apelul asistenta a trimis către caz echipajul SMURD Dumbrăveni care era cel mai aproape, Ambulanța cu asistent din Mediaș și elicopterul SMURD de la Tg. Mureș. Primii au ajuns cei de la SMURD, urmați în câteva secunde de ambulanță și imediat de elicopterul SMURD.

„Le spuneam numărați cu mine: și unu și doi și trei, haideți copii că puteți, haideți că puteți. Au fost foarte receptivi. Cinste lor, nu am ce să le spun. Au fost extraordinari. Îi felicit din tot sufletul pentru felul în care au acționat. În momentul în care se ajungea la 30, le spuneam să se oprească și să sufle de două ori în gura copilului. Exact așa au făcut până l-au preluat cei de la SMURD și apoi ai noștri care au intervenit cu adrenalina. În timp ce inima băiatului a repornit, a ajuns și l-a preluat medicul de pe elicopter. L-au transportat la spital cu puls. Toată stima familiei, toată stima”, spune cu sufletul la gură asistenta de la dispecerat.

Mariana Cătăneț spune că este foarte important ca cel care apelează la numărul de urgență 112 să-și păstreze calmul și să urmeze întocmai instrucțiunile.

„Este extraordinar de important chiar și câteva secunde să intervină. Dacă resuscitarea se începe imediat, ca și în cazul copilașului de azi, poate este o șansă să fie salvat. Noi îi învățăm de bine. Oricare dintre colegii mei de la dispecerat au abilitatea și pregătirea de a ghida în situații de urgență. Trebuie doar să fie ascultați și urmați întocmai”, spune Mariana.

În cei peste 30 de ani pe ambulanță spune că nu este singurul caz fericit în care aparținătorii au intervenit prompt până la sosirea ajutorului specializat și pacientul a putut fi salvat.

Citește continuarea pe Turnul Sfatului.

Potrivit reprezentanților spitalului din Tg. Mureș copilul este intubat și internat pe secția ATI.
„Pacientul este în stare generală gravă, intubat și ventilat mecanic, suport vital avansat, sedat în momentul actual. Este internat în cadrul Compartimentului ATI Copii”, a transmis Mariana Negoiță, purtător de cuvânt al Spitalului din Tg. Mureș.

Sursa: Turnul Sfatului / Foto: colaj