Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca ocupă prima poziție în țară, poziția 275 în Europa și 755 la nivel mondial în cel mai recent clasament american al universităților lumii, U.S. News 2024-2025 (https://www.usnews.com/education/best-global-universities/romania), clasamentul de referință pentru deciziile educaționale în SUA și unul dintre rankingurile majore la nivel international, fiind inclus în metarankingurile naționale.

În primele 1000 de universități ale lumii se mai găsesc alte trei universități din România: Universitatea Transilvania din Brașov (880), Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din București (909) și Universitatea din București (977), alte universități din țară regăsindu-se după poziția 1000.

Domenii academice
Prima universitate a țării la nivel general, UBB este de asemenea cea mai bine reprezentată universitate din țară în ceea ce privește clasamentul pe domenii academice, iar lucrurile se prezintă astfel (în ordinea menționată în U.S. News):

Chimie: poziția 759 la nivel internațional și locul 2 în țară.
Inginerie: poziția 499 la nivel internațional și locul 1 în țară.
Mediu-Ecologie: poziția 512 la nivel internațional și locul 1 în țară.
Științe Geologice: poziția 464 la nivel internațional și locul 2 în țară.
Știința Materialelor: poziția 996 la nivel internațional și locul 4 în țară.
Matematică: poziția 55 la nivel internațional și locul 1 în țară.
Chimie fizică: poziția 712 la nivel internațional și locul 2 în țară.
Fizică: poziția 410 la nivel internațional și locul 5 în țară.
Psihiatrie/Psihologie: poziția 383 la nivel internațional și locul 1 în țară (singura prezentă în ranking din România).
Științe Sociale și Sănătate Publică: poziția 553 la nivel internațional și locul 1 în țară.

Clasamentul U.S. News pentru cele mai bune universități globale evaluează reputația globală și regională a instituțiilor de învățământ superior, luând în considerare criterii precum publicațiile academice, citările și colaborările internaționale. Universitatea “Babeș-Bolyai” reușește să mențină și să îmbunătățească constant poziția sa, consolidându-și statutul de lider în educația superioară din România și în întreaga Europă.

Foto: Fb Universitatea Babeş-Bolyai