Cu excepția produselor proaspete care nu sunt vândute într-un ambalaj, aproape toate produsele alimentare sunt marcate cu un anumit tip de dată de expirare, care oferă consumatorului o idee despre momentul în care ar trebui consumate.

Totuși, perioada dintre o anumită dată de expirare și momentul în care alimentele se strică efectiv variază în funcție de alimentele în sine și de modul în care sunt depozitate.

Majoritatea dintre noi avem în casă, din varii motive, și anumite alimente a căror dată de expirare a trecut de ceva vreme. Dar, deși am avea tentația de a le arunca, se pare că facem o greșeală. În opinia celebrului nutriționist Mihaela Bilic, anumite alimente se mai pot mânca și după data lor de expirare.

Ouăle rezistă 3-4 săptămâni după data expirării

Ca majoritatea alimentelor de origine animală, ouăle sunt perisabile, ceea ce înseamnă că se pot strica rapid.

Cu o manipulare adecvată, le poți prelungi valabilitatea cu câteva zile. Păstrate în frigider pot fi consumate în siguranță timp de patru până la cinci săptămâni după ambalare.

Porumbul la conservă, rezistă 1-2 ani după data de expirare

Alimentele la conservă sunt printre cele mai puțin perisabile de pe piață. Porumbul la conservă, de exemplu, are adesea o dată limită de consum de trei până la cinci ani lipită pe etichetă. Dar îl puteți mânca chiar și ani de zile după aceea.

Conservele omoară microorganismele care cauzează deteriorarea alimentelor în primul rând. În plus, alimentele conservate sunt sigilate în vid, ceea ce înseamnă că nu există oxigen care să facă alimentele să se rumenească și să se degradeze.

Brânza tare, o poți mânca câteva săptămâni după data expirării

Brânzeturile tari, cum ar fi parmezanul, sunt un alt pariu sigur, chiar dacă încep să prezinte unele semne de îmbătrânire în timp. Odată ce acestea au depășit data limită de consum, pot începe să formeze un mucegai alb sau albastru-verzui la suprafață.

Pur și simplu răzuiți aceste mucegaiuri sau chiar tăiați părțile afectate și brânza tare este din nou sigură pentru consum.

Cerealele și granola pot fi folosite la 1-3 săptămâni după data expirării

La fel ca pastele, aceste alimente procesate uscate nu conțin multă, dacă nu chiar deloc, umiditate, ceea ce contribuie la stabilitatea lor, subliniază Hutchings. Același lucru este valabil și pentru fructele uscate, biscuiții și chipsurile.

Ingredientele uscate se pot utiliza la 1-2 luni după data expirării

Acestea includ elemente precum făina albă, bicarbonatul de sodiu, sarea, praful de copt și zahărul.

Sarea, în special, nu se strică niciodată cu adevărat, deoarece nu are mijloacele necesare pentru a susține dezvoltarea bacteriilor și este adesea folosită ca conservant, deoarece este foarte bună la prevenirea acestei dezvoltări.

Pâinea poate fi mâncată la 5-7 zile după data de expirare

Pâinea poate dura în jur de cinci până la șapte zile după data de expirare. Dar fiți atenți la mucegai, mai ales dacă este depozitată într-un mediu umed. Cel mai bine este să păstrați pâinea într-un loc răcoros și uscat.

Și dacă doriți să îi prelungiți termenul de valabilitate, depozitați pâinea în congelator și se va păstra timp de trei până la șase luni. Își va pierde din prospețime și aromă, desigur, dar va putea fi consumată în siguranță.


Lista cu aceste alimente este una mai mare, sau cel puțin așa spun nutriționiștii. Cu toate astea, este extrem de important să fim atenți la termenele de valabilitate, chair dacă ne referim la aceste alimente care se pot consuma și după expirarea valabilității. Așadar, mare atenție!

Sursa: playtech.ro / Foto: caracter informativ