Poliția de Frontieră vine cu unele precizări legate de ieșirea din România cu un copil, având în vedere că se apropie vacanța de vară și în această perioadă tot mai mulți părinți călătoresc împreună cu copiii în afara țării.

În acest an, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria pentru aproximativ 880 de cetățeni români minori din cauză că părinții sau însoțitorii nu dețineau documentele necesare.

Documentele necesare pentru a ieși din țară, în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

– Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:
Document de călătorie valabil;
Acordul celuilalt părinte atunci când călătorește însoțit doar de unul dintre părinți;
Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele;
Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens;
Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

– Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:
Document de călătorie valabil;
Acord din partea ambilor părinți;
Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, NU mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră.
Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

”Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.
Poate avea calitatea de însoțitor al minorului pe durata zborului și personalul desemnat în acest scop din cadrul societăților comerciale autorizate să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în condițiile legii”, a precizat Poliția de Frontieră.

Acordul părintelui, părinților sau al reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declarație notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituției. Potrivit sursei citate, în acest an, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să întrerupă călătoria pentru aproximativ 880 de cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinții sau însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorii în condiții legale.

”Numai în ultima lună, polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea din țară a aproximativ 150 cetățeni români minori, de cele mai multe ori pentru că nu dețineau documente de călătorie valabile sau părintele însoțitor nu avea acordul celuilalt părinte materializat prin procură notarială”, a transmis Poliția de Frontieră.

Foto: caracter informativ