Începând cu data de 3 iulie intră în vigoare noile reglementări referitoare la regimul liberei circulații a cetățenilor români, după ce o lege în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial.

Documentul restricționează obținerea pașapoartelor simple temporare, care vor fi eliberate numai în cazuri excepționale și urgente.

Aceasta nu este o problemă deoarece termenul pentru eliberarea lor este în momentul de față de maximum 10 zile, în timp ce pașapoartele electronice au termen de eliberare de cel mult 5 zile.

Legea prevede, ca noutate, posibilitatea de a depune cereri de pașaport temporar numai dacă nu există timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport electronic.

Motivele pentru care se va mai elibera un pașaport temporar vor fi extrem de reduse de luna viitoare și cererile vor trebui să fie însoțite de documente justificative.

În județul Mureș, numărul cererilor pentru eliberarea de pașapoarte temporare este sub 10% din totalul solicitărilor.

Acestea au valabilitate de doar un an de zile, costă 100 de lei și nu sunt recunoscute în toate statele lumii.

Aceeași reglementare legislativă mai prevede că datele biometrice și datele cetățenilor români vor fi preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, dar vor putea fi utilizate atât pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cât și pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărții electronice de identitate.

Părinții vor fi responsabili pentru păstrarea pașapoartelor minorilor

Foto: caracter informativ