Șoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan pot rămâne până la 10 ani fără permis auto, conform unei legi adoptate marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. De asemenea, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. Proiectul a fost inițiat după accidentul de la 2 Mai, în care doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost loviți de un șofer aflat sub influența drogurilor.

Astfel este abrogată posibilitatea ca șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l, să scape cu o amendă penală. Instanțele vor avea numai opțiunea de a le acorda o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, a cărei executare nu poate fi amânată.

Potrivit aceleiași surse, în situația în care un șofer este prins conducând sub influența alcoolului în timp ce transportă persoane sau substanțe periculoase, acesta se expune la o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 7 ani. Aceeași sancțiune se aplică și instructorilor auto, dacă sunt surprinși în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor în timpul desfășurării cursurilor, precum și candidaților care se prezintă sub influența drogurilor sau a alcoolului pentru examenul de obținere a permisului auto.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, cu o concentrație în sânge sub limita de 0,8 g/l, continuă să fie considerată contravenție și se sancționează la fel ca anterior, cu amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Niciunul dintre deputați nu s-a opus proiectului de lege, dar patru s-au abținut de la vot. Legea va fi trimisă pentru promulgare și va deveni efectivă imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial, cu condiția ca președintele să nu solicite reexaminarea ei. Există o probabilitate ridicată ca acest lucru să se întâmple în zilele următoare.

Foto: caracter informativ