Peste 750 de medicamente pentru diverse afecțiuni, de la cancer, diabet, boli cardiovasculare până la medicamentele post transplant, cele antiepileptice sau vaccinuri pentru copii, de pe lista Agenției Naționale a Medicamentelor, lipsesc din farmacii.

Mulți bolnavi sunt disperați. Unii sunt nevoiți să și le comande pe internet din alte țări, pentru că în România nu se mai găsesc.

Cu toate că multe medicamente pentru boli grave precum cancerul sunt pe lista compensatelor, unele din acestea nu sunt decontate pentru toate formele de cancer.

Piața medicamentelor din România este estimată la 6 miliarde de euro/an.

70% din această sumă este pentru medicamentele inovative (medicamente noi, care sunt sub patent de invenție și care sunt mai scumpe), iar 30% pentru medicamentele generice (care au ieșit de sub patent și pot fi produse în număr mare).

Anual, statul cheltuie 3 miliarde de lei (aproximativ 600 milioane euro) pentru medicamentele compensate și gratuite.

Printre cauzele identificate, pentru care medicamentele lipsesc, se numără:

  • Prețul cel mai mic al medicamentului din E. Companiile nu mai aduc medicamentele foarte ieftine în România pentru că ar trebui să le vândă cu preț mai mic decât cele de producție.
  • Taxa clawback reprezintă suma plătită de producători statului român din profitul realizat din vânzarea medicamentelor. Producătorii de medicamente inovative plătesc 25% din profit către statul român, iar producătorii de medicamente generice – 15%.

Sursa: alba24.ro / Foto: caracter informativ