Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.

Începând cu vineri, 9 februarie 2024, până în dimineața zilei de luni, 12 februarie, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de 217 situații de urgență, dintre care:

– 9 pentru stingerea incendiilor izbucnite ca urmare a aprinderii vegetației uscate;

– 5 alte situații de urgență, reprezentând deblocări de uși și salvări animale din medii ostile vieții;

– 203 misiuni medicale SMURD de acordare a primului ajutor calificat, îngrijire medicală prespitalicească și transport spre unitățile medicale.

În perioada de referință, pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină în urma izbucnirii a 5 incendii la nivelul unor terenuri din municipiile Sighișoara și Târnăveni, precum și în localitățile Adămuș, Chețani, Dâmbău, ca urmare a aprinderii vegetației uscate.

Echipajele de pompieri au intervenit prompt pentru protejarea împotriva propagării flăcărilor la locuințe, anexe și adăposturi de animale, fiind afectată o suprafață totală de circa 11 hectare de teren. În urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime, incendiile fiind izbucnite cel mai probabil datorită focului deschis în spații deschise.

Pompierii vă reamintesc, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!

Nerespectarea prevederilor legale privind arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișilor și vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 2.500 RON, dar și de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice, de către Garda Națională de Mediu.

Consecințele nerespectării legii:

  • Amendă: 2.500 RON pentru persoane fizice, 50.000-100.000 lei pentru persoane juridice
  • Pagube economice semnificative
  • Pierderi de vieți.

De asemenea, incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți.

Totodată, pentru asigurarea climatului de siguranță al cetățenilor și pentru identificarea potențialelor cauze de incendiu, inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. Mureș au derulat un număr de 7 controale de prevenire, în urma cărora s-au aplicat 10 avertismente și 2 amenzi în cuantum de 3000 de lei.

Foto: caracter informativ