Poliția Română a descoperit o tendință alarmantă de înșelăciune care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie.

”Apreciază postări pentru bani!” este un nou mod de înșelăciune se propagă prin intermediul aplicațiilor mobile de relaționare, anunță IGPR.

Sub pretextul simplu al „aprecierii postărilor pentru bani”, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune în mediul online.

Cum operează escrocii

Activitatea infracțională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română.

Prin acestea, sunt îndemnați să aprecieze anumite postări pe rețelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate.

Li se promite acestă activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv.

Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume se încadrează între 10 și 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea și să câștige încrederea potențialelor victime.

În etapa următoare, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale.
Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari.

Totuși, acești „specialiști” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele vătămate.

Acces la date personale

Acest mod de operare se bazează pe mai mulți factori, printre care:

  • autorii utilizează tehnici de manipulare psihologică; apelează în special la promisiunea de îmbogățire rapidă, câștigarea unor sume de bani fără prea mare efort pentru a induce utilizatorii în eroare și a-i determina să acționeze în conformitate cu dorințele lor;
  • autorii profită de naivitatea și lipsa de informare a utilizatorilor în ceea ce privește amenințările cibernetice pentru a-și atinge scopurile,

Prin intermediul acestor activități infracționale, în unele cazuri, autorii reușesc să obțină și date personale de identificare, financiare și de autentificare la aplicațiile folosite de utilizatori. Aceștia sunt expuși astfel și la alte riscuri, ca utilizarea datelor în vederea săvârșirii altor infracțiuni.

Poliția recomandă cetățenilor să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare, ori care promit îmbogățirea rapidă și fără efort.

Foto: caracter informativ