Potrivit ISU Harghita, luni seară, printr-un apel la 112 s-a semnalat faptul că în municipiul Odorheiu Secuiesc, pe strada Lalelelor, un pui de urs a fost prins în capcană, în vederea relocării, iar în preajmă se află şi ursoaica cu cel de-al doilea pui.

Pentru asigurarea zonei, s-au deplasat un echipaj IJJ Harghita şi echipajul SMURD Odorheiu Secuiesc.

De asemenea, s-a transmis mesaj de avertizare RO-ALERT pentru semnalarea prezenţei animalelor pe strada Lalelelor.

Update: Ursoaica şi unul dintre puii ei au fost împuşcaţi, luni seara, după ce al doilea pui fusese prins în capcană, în vederea relocării, iar cele două exemplare libere au devenit foarte agresive cu membrii echipei de intervenţie.

Viceprimarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Ölvedi Zsolt, a declarat marţi, pentru Agerpres, că ursoaica şi cei doi pui veneau încă de anul trecut, în mai multe zone din oraş, iar în ultima vreme erau prezenţi aproape zilnic pe strada Lalelelor din oraş, fiind transmise mai multe mesaje RO-Alert de avertizare a populaţiei.

Drept urmare, s-a luat decizia relocării animalelor, duminică fiind dusă în zonă o cuşcă, pentru capturare.

Luni seară, în cuşcă a intrat unul dintre pui, iar ursoaica şi puiul aflat în libertate au devenit foarte agresivi cu echipa de intervenţie.

„Din păcate, am avut neşansa ca să nu intre şi ursoaica (în cuşcă – n.r.), pentru că aşa era cel mai bine. (…) Din păcate, a intrat doar unul dintre pui şi s-a deplasat la locul situaţiei (echipa de intervenţie – n.r.). Ursoaica a devenit foarte agresivă, de obicei acestea sunt cele mai problematice situaţii, când în capcană intră puiul. (…) Am încercat să scoatem de acolo capcana, în primă fază nici nu au putut să se apropie vânătorii de capcană pentru că ursoaica îi ataca încontinuu, după care au scos capcana de acolo, dar ursoaica continua să atace. (…) Dar nu numai ursoaica, dar şi celălalt pui (ataca – n.r.). (…) S-a luat decizia împuşcării pentru că am considerat că, chiar dacă se mută de acolo puiul capturat, situaţia era foarte periculoasă, (exista riscul – n.r.) ca să atace pe cineva în zonă ursoaică, fiind în acea stare”, a declarat viceprimarul Ölvedi Zsolt.

Acesta a subliniat că decizia de împuşcare a celor două exemplare a vizat siguranţa oamenilor, atât a membrilor echipei de intervenţie, cât şi cetăţenilor din zonă.

Sursa: g4media.ro / Foto: caracter informativ