Ministerul Sănătății a făcut precizări, luni seara, despre procedura de eliberare a antibioticelor în farmacii, fără rețetă. Aceste medicamente pot fi obținute fără prescripție pentru o perioadă de 48 de ore.

Precizările sunt referitoare la Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora.

Precizările Ministerului Sănătății despre antibiotice fără rețetă
”Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție

  • nu impune niciun model special de formular
  • antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie
  • doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere
  • antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
  • pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore
  • eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale”, precizează MS, într-un comunicat.

Potrivit Ordinului 63/10 ianuarie 2024, publicat în Monitorul Oficial din 17 ianuarie 2024,

  • farmaciștii care își desfășoară activitatea în unități farmaceutice autorizate, în situații de urgență medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic în lipsa unei prescripții medicale.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient.

Eliberarea medicamentelor respective se face cu respectarea procedurii de eliberare a medicamentelor în regim de urgență.

Eliberarea prescripţiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică prin acest ordin.”

Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu rețetă de la medic.

Foto: caracter informativ