Reprezentanţi ai fermierilor din judeţul Mureş au solicitat luni, într-o întrevedere cu prefectul Ciprian Dobre, stoparea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul României, ei susţinând că peste jumătate din cantitatea intrată în ţara noastră din Ucraina ar fi vândută pe piaţa internă înainte de a ajunge în Portul Constanţa.

În plus, fermierii mureşeni sunt nemulţumiţi de accizele mari la motorină, de preţurile pentru poliţele de răspundere civilă auto, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie, inclusiv cele privind plata CASS pentru salariaţii din domeniul agricol.

După întâlnirea cu prefectul, reprezentanţii fermierilor au afirmat că discuţiile nu au avut niciun rezultat concret, fără a oferi însă alte detalii presei.

În cadrul unei întâlniri care a avut loc, luni dimineaţă, la Târgu Mureş, la care au participat mai multe asociaţii de producători agricoli şi de crescători de animale, fermierii au discutat despre formele de protest la care ar putea să recurgă în zilele următoare.

Aceştia au fost nemulţumiţi de faptul că au primit autorizaţie pentru a organiza un protest în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş doar pedestru, fără utilaje, tractoare sau autocamioane, iar din acest motiv au anulat mitingul.

Un grup de circa 30 de simpatizanţi ai Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) şi deputatul USR Adrian Giurgiu au protestat, luni, în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, neştiind că fermierii şi transportatorii au renunţat la organizarea acţiunii revendicative pentru care obţinuseră autorizaţie.

Un protest spontan al fermierilor și transportatorilor a avut loc luni, perturbând traficul pe drumul național DN15 (E60) între Iernut și municipiul reședință de județ, unde peste 30 de utilaje și tractoare agricole au pornit către Târgu Mureș.

„Având în vedere un protest al ‘fermierilor/transportatorilor’, pe DN15 E60, pornit din zona oraşului Iernut către municipiul Târgu Mureş, pe ruta Cipău, Ogra, Sânpaul, printr-un marş format din 32 de utilaje agricole, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş se află în teren pentru a asigura fluidizarea traficului şi recomandă cetăţenilor care se deplasează către Târgu Mureş să utilizeze ca rută alternativă porţiunea de autostradă (A3) Sânpaul – Târgu Mureş”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş.

Foto: Fb USR Luduș