În cursul zilei de vineri, 12 ianuarie 2024, mai multe echipe de medici de la Târgu Mureş, Bucureşti şi Cluj, au prelevat ficatul, rinichii şi os-tendon de la un pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, internat în Secţia Clinică ATI, în urma unui abces cerebral.

Ficatul prelevat a fost trimis la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, rinichii au fost trimişi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, iar ţesutul osteo-tendinos a fost trimis la Banca de ţesut Colentina Bucureşti.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipe de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat, coordonată Dr. Guenadyi Vatachki – Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj pentru rinichi, coordonată de Dr. Tudor Moisoiu, iar echipa de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de Dr. Fodor Pal (Dr. Cernit Virgiliu, Dr. Laszlo Orsolya, Dr. Dacher Daniel, Dr. Szabo Alpar, As. Bîndilă Gabriela şi infirmier Moldovan Horaţiu) au prelevat os-tendon.

Echipa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pentru declararea şi menţinerea donatorului, coordonată de Dr. Mihai Morariu, a fost formată din Dr. Săplăcan Irina, Dr. Haţegan Valeriu, As. Olescher Mădălina, As. Andrei Burghelea, As. Dorin Boca şi coordonatorul regional Dr. Oana Pitea.

Mulţumim familiei care a fost de acord cu prelevarea, transformând astfel moartea unui om drag într-o şansă la viaţă pentru alţi oameni, precum şi echipelor de prelevare care au făcut tot posibilul, prin profesionalism şi munca depusă, ca gestul familie să nu fie în zadar şi alţi pacienţi să primească şansă la o viaţă mai bună.

Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

Prelevarea realizată vineri este prima din anul 2024 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Foto: Fb Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş