Statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, care s-a constatat că sunt violente.

Este un fel de RCA pentru animale, care acoperă daunele provocate unor terți.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, persoanele care deţin câini de luptă şi de atac sunt obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia. Asigurarea pentru câini este obligatorie doar pentru anumite rase prevăzute în OUG 55/2002 și nu exclude acoperirea unei poliție și pentru alte tipuri de animale care pot crea diverse pagube.

La acest moment, în Parlament se află în procedură legislativă și un proiect de lege care vrea să majoreze amenzile pentru crescătorii raselor periculoase care nu respectă legislația în vigoare.

Proprietarii trebuie să încheie o poliţă de asigurare de răspundere civilă dacă deţin următoarele rase:

Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

De asemenea, proprietarii de câini periculoși trebuie să afișeze vizibil avertismente precum “Câine Periculos” sau “Câine Agresiv”, la intrarea în proprietate sau la împrejmuirea imobilului.

Foto: caracter informativ