Parchetul European (EPPO), biroul din Cluj-Napoca, a efectuat percheziţii la sediul Primăriei Deda şi în alte locuri, într-o anchetă privind o suspiciune de fraudă în legătură cu programe de incluziune a comunităţilor de romi, cofinanţate de UE.

În vizorul EPPO se află proiectul „De la marginalizare la integrare”, derulat de Primăria Comunei Deda, din judeţul Mureş, cu o valoare de finanţare de peste 5,5 milioane de euro (27.195.393 lei). Din această sumă, peste 4,6 milioane de euro (22 798 887 lei) au provenit din fonduri UE, restul fiind fonduri nerambursabile de la bugetul naţional al României, arată un comunicat de presă al EPPO.

„Programele care au rezultat din acest proiect au avut ca scop îmbunătăţirea integrării comunităţilor de romi marginalizate şi reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială – şi anume, prin implementarea educaţiei preşcolarilor pentru comunităţile rome şi prin reducerea abandonului şcolar timpuriu, precum şi prin promovarea accesului acestora pe piaţa muncii, prin sprijinirea antreprenoriatului şi îmbunătăţirea condiţiilor de locuire. Fondurile au fost destinate, de asemenea, finanţării campaniilor de combatere a discriminării”, conform sursei citate.

EPPO: „Fondurile au fost utilizate în alte scopuri, prin prezentarea de documente false autorităţilor de management”

Cu toate acestea, există motive întemeiate de a suspecta că, în loc să fie în beneficiul comunităţilor de romi, fondurile au fost parţial utilizate în alte scopuri, de către persoanele implicate în proiect sau de asociaţii acestora, prin prezentarea de documente false şi inexacte autorităţilor de management, mai spun reprezentanţii EPPO.

Percheziţiile au fost efectuate la sediul Primăriei Deda, la trei societăţi private şi la locuinţele suspecţilor şi au mobilizat zeci de poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu-Mureş şi de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, precum şi Brigada de Operaţiuni Speciale Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş şi Jandarmeria Română.

Ancheta este în curs de desfăşurare, pentru a stabili natura şi amploarea activităţilor infracţionale suspectate, mai indică sursa menţionată.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Parchetul European este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Foto: primariadeda.ro