Șoferii vor fi obligați să tragă pe dreapta nu doar la trecerea mașinilor cu girofar ale poliției și pompierilor, ci și la ambulanțele care au semnalele de avertizare pornite, potrivit unui proiect de modificare a Codului rutier.

Actualul Cod rutier prevede că șoferii sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, doar la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

În prezent, sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase cu lumină roșie doar autovehiculele aparținând poliției și pompierilor.

Inițiatorii legislativi arată însă că, în cazurile urgente, fiecare minut contează, iar timpul de intervenție al ambulanței face diferența între salvarea sau pierderea unei vieți omenești.

”Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore, precum și la trecerea autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră și sonore”, este formularea nouă propusă de inițiatori pentru Codul rutier.

Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

Foto: caracter informativ