Polițiștii din Sibiu au prezentat joi seara filmul evenimentelor care au dus la decesul omului de afaceri Adrian Kreiner, care deținea o firmă cu punct de lucru și la Cugir, în Alba.

Bărbatul a fost găsit legat într-o poziţie de tortură, care genera o durere extremă. Fiica acestuia a fost ameninţată de mai multe ori cu un pistol. Potrivit anchetatorilor, trei dintre suspecți, doi bărbați și o femeie, au părăsit deja țara.

Anchetatorii au vizionat mii de ore de imagini de pe camerele de supraveghere
„Ne-am confruntat cu un eveniment deosebit de grav, însă după multe ore de muncă depusă de o echipă complexă formată din peste 30 de polițiști de investigații criminale, la care se adaugă polițiștii criminaliști și cei din structurile de analiza informațiilor și operațiuni speciale, activitățile specifice desfășurate au condus la rezultatul de astăzi, mai precis la identificarea persoanelor suspectate de săvârșirea faptei.

În cadrul cercetărilor au fost vizionate imagini din peste 100 de locații ce acoperă aprox. 10 km2 din suprafața municipiului Sibiu și a comunei Șelimbăr, au fost ridicate imagini din 67 de locații ce însumează peste 1.500 de ore de filmare continuă, au fost ridicate sute de urme de către specialiștii criminaliști în vederea prelucrării și exploatării acestora. Nu a fost o misiune deloc ușoară, însă ne-am îndeplinit-o cu profesionalism și responsabilitate”, a transmis chestorul de poliție Tiberiu Iulian Ivancea.

Filmul crimei de la Sibiu
„În data de 4 noiembrie 2023, cei cinci suspecți (patru bărbați și o femeie) au plecat de pe raza localității Dumbrăvița, județul Timiș cu două autoturisme aparținând a doi dintre suspecți. Un autoturism a fost lăsat pe raza municipiului Deva, județul Hunedoara, urmând ca acesta să reprezinte o mașină de rezervă pentru o deplasare ulterioară, cu care să nu fi intrat pe raza orașului Sibiu.

Au ajuns la Sibiu cu celălalt autoturism, condus de către unul dintre suspecți, suspect care nu a participat la săvârșirea faptei, după care au ajuns în parcarea Promenada Mall Șelimbăr în jurul orei 17:30. După ce trei dintre ei au făcut mici cumpărături, în timp ce ceilalți doi au așteptat în mașină, în jurul orelor 18:00, s-au deplasat cu toții pe strada Doamna Stanca, unde suspecta închiriase un apartament pentru trei nopți.

După ce a preluat apartamentul închiriat de la proprietar, suspecta și șoferul au părăsit municipiul Sibiu cu autoturismul cu care veniseră, lăsându-i în apartamentul închiriat pe cei trei suspecți. Aceștia au rămas în apartament până în jurul orelor 00.00 ale zilei de 5 noiembrie 2023, când au plecat pe jos spre strada Moldoveanu, unde locuia victima.

Locuința victimei, supravegheată de către suspecți
În jurul orei 00.30 minute, cei trei suspecți au sărit gardul și au pătruns în imobilul nelocuit cu nr. 11, situat vis-a-vis de locuința victimei și apoi au urcat în podul imobilului, pe o scară laterală.

Din acel moment și până în noaptea de 6 noiembrie 2023, suspecții au supravegheat locuința victimei la intervale diferite de timp, având și perioade în care au părăsit imobilul pentru a merge să cumpere diferite produse alimentare.

În dimineața zilei de 6 noiembrie 2023, în jurul orelor 02:20 minute, cei trei suspecți au părăsit podul casei, au sărit gardul proprietății și s-au dus la gardul locuinței victimei, doi dintre ei au forțat un element metalic din gard și au păstruns în curte, în timp ce al treilea a rămas în stradă, supraveghind ce se întâmplă în exteriorul locuinței, dar și în stradă.

După ce au pătruns în curtea victimei, cei doi suspecți au deșurubat becurile de la iluminatul perimetral, au deschis o fereastră de la garajul locuinței, care era rabatată și au păstruns în garajul victimei, în jurul orei 02.38 minute.

Victima, legată într-o poziţie de tortură
Din garaj, suspecții au intrat direct în casă, unde, la parter, în living, se afla victima, care probabil adormise pe canapea. În locuință, victima a fost legată de mâini și de picioare, în mod solidar în poziție de barcă, astfel încât orice mișcare a oricărui membru să antreneze după sine autostrângerea, după care este lăsată la sol în modul „legăturii de tip Arbatachar”.

Acest este un mod de legare a victimei în care șocul traumatic se instalează rapid prin întreruperea fluxului sanguin care conduce la paralizie.

Legătura Arbatachar este o formă de tortură unde durerea este extremă, folosită pentru a determina victima să dezvăluie locul în care depozitează banii sau obiecte de valoare.

La plecarea din locuință, după comiterea faptei, suspecții au acoperit corpul și capul victimei cu pătura de pe canapeaua unde dormise aceasta.

Fiica victimei, amenințată cu pistolul
În timpul activității infracționale, suspecții au fost surprinși de fiica victimei, aflată la etajul locuinței, doi dintre cei trei bărbați au urcat unde se afla fiica victimei și, sub amenințarea unui pistol, i-au solicitat acesteia, în limba engleză, să spună locul în care tatăl său ascunde banii.

După ce le-a dat atacatorilor banii pe care aceasta îi avea în portofel (40 de euro și aproximativ 100 de lei), a fost amenințată cu pistolul de către unul din atacatori, întrebând-o de mai multe ori unde sunt banii.

În acest timp, celălalt atacator, observând în interiorul dressing ului mai multe ceasuri de valoare ce se aflau la vedere, le-a luat si le-a introdus într-o geantă, scotocind și prin sertarele din dormitor.

Suspecții au părăsit locuința și curtea victimei, în fugă, prin grilajul dizlocat al gardului.

În data de 6 noiembrie 2023, orele 03:01, I.P.J. Sibiu a fost sesizat prin SNUAU 112 de către concubina victimei cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns prin efracție în imobilul situat în Sibiu pe str. Moldoveanu nr. 4, jud. Sibiu unde locuiau împreună, exercitând acte de violență asupra persoanei vătămate care se afla la parterul locuinței.

La fața locului primul echipaj de poliție a ajuns într-un interval de 2 minute, acordând primul ajutor victimei și solicitând sprijinul SAJ Sibiu.

Tot în cadrul activităților investigative, s-a stabilit faptul că, după comiterea faptei, suspecții s-au întors în data de 6 noiembrie 2023, în jurul orelor 04.20, la apartamentul închiriat și au părăsit municipiul Sibiu cu un taxi în aceeași dată, în jurul orelor 07.20, cursa fiind făcută până la Deva, județul Hunedoara, unde aveau un autoturism.

În continuare, suspecții s-au deplasat pe raza localității Dumbrăvița, județul Timiș, la locuința suspectului care i-a adus în Sibiu.

Trei dintre suspecți au fugit din țară
În seara zilei de 7 noiembrie 2023, în momentul în care s-a aflat public despre decesul victimei, doi dintre suspecți și suspecta au părăsit cu certitudine țara, în prezent desfășurându-se activități de localizare pentru cel de-al treilea supect, despre care există date și indicii că se află pe teritoriul României.

În final, precizăm faptul că am beneficiat de coordonarea și sprijinul conducerii și specialiștilor din cadrul Poliției Române, Direcției de Investigații Criminale și de suportul structurilor de specialitate din Ministerul Afacerilor Interne, inspectoratelor de poliție județene Timiș, Hunedoara, Brașov, Dolj, Tulcea, Galați, Brăila și Vâlcea, Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu”, a mai transmis șeful IPJ Sibiu.

Update: Laurenţiu Lăcătuşu, primul reținut dintre cei trei suspecţi în cazul uciderii omului de afaceri din Sibiu Adrian Kreiner, este un fost boxer. A fost reținut joi, el fiind singurul dintre cei trei care se mai afla în țară.

Laurenţiu Lăcătuşu a fost prins în localitatea Valea Stanciului din judeţul Dolj.

Există cinci suspecţi, din care trei sunt autorii.

Sursa: alba24.ro / Foto: caracter informativ