Sărbătoarea Sfinții Mihail și Gavril (scris uneori Gavriil), cunoscută și sub numele de Ziua Arhanghelilor Mihail și Gavril, se celebrează în fiecare an în data de 8 noiembrie, atât de Biserica Ortodoxă cât și de Biserica Greco-Catolică.

Această sărbătoare este închinată Arhanghelilor Mihail și Gavril, al căror nume îl poartă peste 1,3 milioane de români.

Este ultima sărbătoare mare înainte de a începe Postul Crăciunului și în toate bisericile au loc slujbe speciale.

Ce nume se sărbătoresc de sfinții Mihail și Gavril:
Mihai
Mihail
Mihnea
Gabriel
Gabriela
Gavril
Gavriel
Mihaela
Mihaiela
Mihăiță
Mișu
Mișa
Mihuț
Mihalache
Mihăilă
Mihu
Mihalcea
Michi
Gabi Găbiță
Găbița.

În credința ortodoxă, Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești, iar Arhanghelul Gavriil, cunoscut și ca Gabriel, este cunoscut drept cel care i-a spus Fecioarei Maria că va naște pe pruncul Iisus Hristos Mântuitorul și cel care le-a adus credincioșilor Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

Potrivit tradiției, Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile raiului, se luptă cu diavolul și veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele acestora, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

De asemenea, în tradiția populară se spune că Arhanghelii îi ajută pe oameni prin post și rugăciune să-și înlăture păcatele.

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, oamenii nu au voie să lucreze, pentru că altfel se vor chinui înainte de moarte.

Foto: caracter informativ