Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a declarat că, după ce va fi gata noua clădire a Institutului, numărul de intervenţii va creşte cu 50% şi se va putea ajunge la 1400 de intervenţii chirurgicale pe an.

Horaţiu Suciu a fost întrebat joi, la Maratonul bolilor cardiovasculare de la Medika TV, despre noul proiect de construire a unei clădiri pentru Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

“Suntem bucuroşi că acum, în acest an, practic în 2023, anul în care aniversăm cincizeci de ani de la prima operaţie pe cord deschis în Târgu-Mureş, a venit această veste bună. Şi nu a venit întâmplător, pentru că aici avem o activitate îndelungată şi în care practic noi abordăm toate patologiile la toate grupele de vârstă, de la nou născut la adult, inclusiv transplantul. Şi pe acest fond, hai să spunem, pe de-o parte, a performanţei şi pe de altă parte, a tradiţiei şi a adresabilităţii mari pe care clinica şi centrul nostru, pentru că nu este doar chirurgie cardiovasculară, este şi cardiologie, cardiologie intervenţională, anestezie şi terapie intensivă, practic toate specialităţile care sunt în jurul inimii, practic. Pe fondul acesta al unei dotări cu resursă umană extraordinar de bună, acest proiect nou, aprobat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a venit foarte bine”, a afirmat Horaţiu Suciu.

El a explicat că numărul intervenţiilor va creşte cu 50%.

“Vor fi patru săli de operaţie dotate complet, dintre care una hibridă şi în care noi sperăm să facem undeva 1000 – 1400 de intervenţii chirurgicale pe an. Clădirea va avea undeva aproximativ 14 000 de metri pătraţi, şapte etaje, două subsoluri şi va fi dotată cu absolut toate cele necesare unui spital modern din secolul XXI, aşa cum ar trebui să fie. Aş putea spune că este una dintre cele mai mari investiţii în domeniu de sănătate de după Revoluţie şi ne bucurăm că şi Târgu Mureş, pe lângă celelalte obiective, va fi parte la acest lucru important”, a mai transmis şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Sursa: news.ro / Foto: Facebook Horațiu Suciu