Poliţiştii din judeţul Mureş au făcut, luni, trei percheziţii într-un dosar de înşelăciune în care mai multe persoane ar fi fost induse în eroare pentru a investi sume între 250 şi 2.000 de dolari într-un proiect NFT, dezvoltat în spaţiul crypto, banii fiind însuşiţi de un bărbat. Două persoane au fost duse la audieri în acest dosar.

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Mureş, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighişoara, au pus în aplicare, luni, trei mandate de percheziţie domiciliară, în comuna Daneş, într-un dosar de înşelăciune în domeniul criminalităţii informatice.

NFT-urile, adică jetoanele non-fungibile, sunt asociate lucrărilor de artă digitală, iar spre deosebire de criptomonede nu pot fi schimbate între ele. Artiștii sau creatorii digitali își păstrează drepturile de autor asupra operelor cărora le asociază NFT-uri și pot crea și vinde mai multe astfel de jetoane corespunzătoare aceleiași opere.

”Din cercetări a reieşit că, în perioada noiembrie 2021 – iunie 2022, mai multe persoane ar fi fost induse în eroare şi determinate să investească sume cuprinse între 250 şi 2.000 de dolari, într-un proiect NFT, dezvoltat în spaţiul crypto, un bărbat însuşindu-şi sumele investite de victime”, a arătat sursa citată.

În urma percheziţiilor, au fost descoperiţi şi ridicaţi, în vederea continuării cercetărilor, 3.000 de euro, 2.900 de lei, mai multe telefoane mobile, 2 unităţi P.C., un stick şi un dispozitiv de stocare a criptomonedelor.

De asemenea, două persoane au fost duse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, pentru audieri.

”Până în prezent, prejudiciul este estimat la aproximativ 5.500 de euro, cercetările fiind continuate, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi identificării unor alte posibile persoane vătămate în aceeaşi cauză”, a adăugat Poliţia Română.

Percheziţiile au beneficiat de suportul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Mureş şi de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Criminalistic şi Biroului de Investigaţii Criminale – Poliţia Municipiului Sighişoara.

Sursa /Foto: politiaromana.ro