În anumite situații, la reținerea permisului auto, șoferii primesc de la polițiști o dovadă înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație. Această hârtie le permite șoferilor să mai poată conduce o perioadă după momentul în care au rămas fără permis de conducere. Totuși, șoferii pot conduce în baza acestui document doar în țară, și anume, dovada nu le permite șoferilor să treacă granița sau să circule în străinătate.

Potrivit legislației în vigoare (Codului rutier și Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968), la controlul de frontieră, alături de un document de călătorie valabil (carte de identitate sau pașaport), șoferii trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al vehiculului și dovada inspecției tehnice periodice.

De pildă, Codul rutier (OUG 195/2002) stabilește, atunci când vine vorba despre circulația autovehiculelor în traficul internațional, că „autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în România pot trece frontiera de stat pe drumurile publice, dacă îndeplinesc condițiile cerute pentru a fi admise în circulația internațională, iar conducătorii lor posedă permis de conducere valabil”.

Așadar, șoferii trebuie să prezinte un permis de conducere valabil, ceea ce înseamnă că nu pot trece granița (la volanul unei mașini) în baza dovezii înlocuitoare a permisului auto pe care au primit-o atunci când le-a fost suspendat dreptul de a conduce un vehicul.

În iarnă, regulamentul de aplicare a Codului rutier a fost modificat, fiind vizată, printre altele, extinderea listei situațiilor în care polițiștii pot elibera, la reținerea unui permis auto, o dovadă înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație.

Astfel, acum se primește o dovada înlocuitoare a permisului de conducere cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile în cazul în care vorbim despre suspendarea dreptului de a conduce la nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depășirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale și în cazul circulației nejustificate a mașinilor pe banda de urgență a autostrăzilor.

Tot în legătură cu circulația mașinilor în afara granițelor, Poliția de Frontieră subliniază faptul că “nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.)”.

Sursa: avocatnet.ro / Foto: Fb Poliţia de Frontieră Română