Trei persoane cercetate în cazul azilului groazei din Bărdești, județul Mureș, au fost arestate preventiv, în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit deciziei Tribunalului Mureș.

Magistrații Tribunalului Mureș au admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Tg-Mureș privind trei inculpați din dosarul deschis după ce zeci de persoane – adulți și copii cu probleme neuro-psihomotorii – au fost găsite în condiții îngrozitoare, în mizerie și flămânzi, la Centrul de îngrijire din Bărdești.

Astfel, Cosmin Ionuț Păpuc, Jolan Pascu și Flavius Teodor Pascu au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.

“În temeiul art. 223 alin.2 Cod de procedura penală, dispune luarea măsurii arestării preventive față de inculpatul P. C. I. pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 30.07.2023, până la data de 28.08.2023 inclusiv. În temeiul art. 223 alin.2 Cod de procedura penală, dispune luarea măsurii arestării preventive față de inculpații P. J. și P. F.-T., pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data prinderii acestora. În temeiul art.230 Cod Procedură Penală dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă”, este decizia instanței.

Instanța a respins ca neîntemeiată cererea de luare a măsurii arestului la domiciliu sau a controlului judiciar pentru cei trei inculpați.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunțare. Procurorii DIICOT Târgu Mureș au reținut sâmbătă trei persoane în cazul azilului din localitatea Bărdești, județul Mureș, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.

“La data de 29 iulie, procurorii DIICOT au comunicat Administrației Naționale a Penitenciarelor că unul dintre inculpați, membru fondator al asociației Re-Min, este agent de poliție penitenciară la Penitenciarul din Târgu-Mureș. Față de acesta, procurorii au dispus punerea în mișcare a actiunii penale și măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore. Acuzațiile nu vizează exercitarea atribuțiilor de serviciu din cadrul penitenciarului”, informează Ministerul Justiției.

Din punctul de vedere al statutului poliţiştilor de penitenciare, agentul în cauză nu va mai exercita atribuțiile funcției.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, că a dispus eliberarea din funcţie a prefectului şi subprefectului de Mureş, întrucât aceştia trebuiau să urmărească controalele care au fost recent făcute la azile.

Sursa: observatornews.ro / Foto: captură video (colaj)