Ploile abundente din cursul zilei de marți, 4 iulie, au făcut prăpăd în mai multe localități din Mureș, unde apele s-au revărsat. Zeci de gospodării au fost inundate, pompierii mureșeni fiind solicitați să intervină pentru evacuarea apei.

Ca urmare a precipitațiilor abundente și a incidenței codului PORTOCALIU la nivelul zonei de nord-vest a județului Mureș, în Dispeceratul Integrat 112 s-au înregistrat 11 apeluri care au semnalat inundații la nivelul infrastructurii, curților, gospodăriilor și subsolurilor unor locuințe din localitățile Urisiu de Sus, Urisiu de Jos, Ibănești, Șerbeni, Isticeu, Orșova și Sânmihaiu de Pădure.

Echipajele de intervenție formate din 25 de pompieri militari din cadrul a 3 subunități de intervenție și Grupa Operativă a ISU Mureș cu 2 autospeciale de stingere, 2 microbuze, 3 autospeciale de primă intervenție și comandă, 3 motopompe remorcabile, 5 motopompe transportabile și o motopompă submersibilă au intervenit în această noapte pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate de inundații, decolmatarea de șanțuri, respectiv pentru înlăturarea efectelor negative produse. De asemenea, în zonele afectate au intervenit și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Ibanești, Hodac și Gurghiu cu mijloacele din dotare.

Pentru adoptarea comportamentului preventiv și a măsurilor ce se impun în cazul acestor fenomene meteo periculoase, în zonele de incidență a codului PORTOCALIU a fost transmis un mesaj de avertizare a populației prin intermediul sistemului Ro-Alert.
În urma acestor evenimente nu s-au înregistrat victime și nu a fost necesară evacuarea populației din zonele afectate.

Azi, în intervalul orar 12.00-14.00 în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

De la ora 14.00 până la ora 23.00 este emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei. Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor cumula chiar și 70 l/mp.

Printre județele vizate sunt și Mureș, Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu.

FOTO: ISU Mureș