Fostul premier al României Petre Roman a vorbit despre conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 19 martie 1990 și mineriada din 13-15 iunie. Referitor la episodul Târgu Mureş el a susținut că a fost un moment crucial, pentru că era posibil ca Transilvania să fie declarată protectorat al Naţiunilor Unite, ”cu alte cuvinte România să nu mai fie cea pe care o ştim”.

”Sunt departe de a avea o aplecare conspiraţionistă dar venirea minerilor, desfăşurarea acelor evenimente care a fost extrem de dunătoare pentru noua imagine a României, având în vedere că nu aveau niciun fel de legătură cu guvernul român, cu programul deja anunţat, viziunea de reformă, am toate motivele să cred că avea ca misiune chiar asta, să împiedice drumul către democraţie, drumul către reformă”, a declarat Roman în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

Acesta a mai dezvăluit că a existat o tentativă să fie desemnată o altă persoană de către Ion Iliescu să formeze Guvernul, foarte cunoscută, din Opoziţie, dar nu a dorit să dea numele acelei persoane.

Roman a mai subliniat că ”nu au fost niciun fel de imagini cu 13 iunie”.

”Imagini cu 13 iunie nu au fost difuzate în lume niciodată, numai imagini cu 14 iunie cu minerii lovind oameni nevinovaţi. Ne mai confruntasem cu această poveste în 19 martie, în acelaşi an, când a fost povestea confruntării dintre români şi maghiari la Târgu-Mureş. La despărţirea de la Târgu-Mureş, din 19 martie, dacă nu aş fi trimis eu armata acolo se putea întâmpla o încăierare foarte mare. A fost un moment crucial, pentru că acolo era posibil ca Transilvania să fie declarat protectorat al Naţiunilor Unite, cu alte cuvinte, România să nu mai fie cea pe care o ştim”, a afirmat fostul premier.

Sursa: news.ro / Foto: captură video