Se înmulțesc consultațiile și analizele decontate de către stat. Astfel, medicii de familie va putea să imobilizeze o fractură și să facă spălături gastrice.

Printre modificările aduse românii vor putea merge la stomatolog, o dată pe an, unde vor putea să beneficize de un detartraj cu ultrasunete gratuit, în timp ce pacienții cu accident vascular cerebral și marii arși vor beneficia de logopedie, la domiciliu.

De asemenea, pachetul de bază pentru asistență medicală va fi suplimentat pe mai multe paliere.

Spre exemplu, medicii de familie vor putea recolta probe biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină.

Medicii de famile vor putea face tratamente intravenoase cu injectomat, vor putea să imobilizeze fracturi, să trateze entorse și luxatii sau să facă spălături gastrice.

Astfel, cabinetele medicilor de familiie, conform autorităților din sănătate, vor fi dotate cu echipamentele necesare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru procedurile respective.

Potrivit noilor prevederi, medicii din ambulatoriul de specialitate vor putea ajuta bolnavii cu hemofilie, talasemie, HIV/SIDA, dermatită atopică ori hemipareze. Tot acolo, chirurgii sau obstetricienii vor putea face puncție biopsie mamară ghidată ecografic.

De asemenea, se extinde și lista specialiștilor care vor putea trimite pacienții către consiliere psihologică, aici find vorba în special despre copii.

Specialiștii din reumatologie, genetică medicală, cardiologie pediatrică și radioterapie sunt specialități nou introduse care pot acorda trimiteri către terapie psihologică. O astfel de ședință va avea 50 de minute, iar suma decontată de stat va fi de 135 de lei.

Îmbunătățiri au fost modificate și când vine vorba de tratamentele stomatologice. Statul va mări plafonul la 9.000 de lei pe lună pentru cei din rural și la 6.000 de lei pe lună pentru urban.

Asfel, timp de 3 ore pe zi, stomatologii care au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate vor avea obligația să vadă persoane asigurate.

De asemenea, aceștia, o dată pe an vor putea face pacienților, gratuit, detartaj cu ultrasunete și periaj profesional. Toate aceste modificări vor intra în vigoare pe 1 iulie 2023.

Foto: caracter informativ