Salvamont Mureș atrage atenția că întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri.

Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele imprudente care prin proprie decizie ating şerpii. Șerpii nu ripostează decât când sunt atacaţi sau surprinşi, a declarat șeful Salvamont Salvaspeo Mureș, Kovacs Robert: “Dacă suntem prudenți, aceste animale nu ne atacă. Dacă vedem un șarpe pe traseu, trebuie să îl ocolim, să nu mergem foarte aproape de el, să nu facem fotografii, selfiuri. Totodată este importantă precauția, când ne așezăm pe pământ sau pe o piatră, să ne asigurăm înainte că în zona respectivă nu sunt șerpi. Ne îmbrăcăm normal, ca pentru munte cu pantaloni lungi, e foarte bine să avem jambiere pentru ture și bocanci înalți.”

Kovacs Robert: „În România, șerpii veninoși sunt numai viperele, fiind răspândiți pe întreg teritoriul țării. În județul Mureș, cele mai multe întâlniri cu șerpi au avut loc pe Valea Mureșului mai sus de Reghin, respectiv pe întreg teritoriul munților Călimani. În ultimii 15 ani, în județul Mureș am avut trei cazuri, toate în zona Lunca Bradului – Deda. Nu au fost mușcați turiști ci localnici, chiar în casele lor. Două victime nu au avut aproape deloc de suferit dar din păcate o victimă, în urmă cu 5 ani, chiar în Lunca Bradului, care avea peste 80 de ani, a murit.

În unitățile sanitare din județul Mureș există în permanență două doze de ser antiviperin, precizează purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență, Mariana Negoiță.

Cei mai vulnerabili la mușcătura de viperă sunt copiii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni mai grave, adulții cu condiție fizică bună fiind mai puțin afectați.

În caz de mușcătură, prima măsură este un apel la 112, iar victima nu trebuie să se agite pentru a nu crește ritmul bătăilor inimii.

Victima trebuie izolată termic și hidratată doar cu apă. Dacă prezintă frisoane, se pune un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă.

De asemenea, nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură.

Sursa: radiomures.ro / Foto: caracter informativ