Într-un clasament al calității aerului, întocmit de Agenţia Europeană de Mediu, printre cele mai poluate oraşe din România se numără Piatra Neamţ, Târgu Mureş şi Iaşi.

Agenția de Protecția Mediului Mureș susține însă că datele corespund anului 2021, când într-adevăr au existat depășiri la particulele în suspensie din aer.

Directorul instituției, Dănuț Ștefănescu, afirmă că anul trecut nu au mai existat depășiri:

„Probleme au fost înainte de modernizarea combinatului Azomureș. Până în 2016 am avut poluări nenumărate cu amoniac și PM10. După modernizarea combinatului nu am mai avut problema amoniacului, în schimb în 2021 am avut depășiri la PM10 adică praf în suspensie. Pe baza acestor depășiri care au însumat un număr mai mare de 35 de zile câte acceptă legislația și Uniunea Europeană, a fost inițiat Planul de calitate a aerului pentru PM10 care trebuie realizat de Primăria Tg. Mureș pentru a reduce aceste particule, care provin în special de la trafic și de la încălzirea rezidențială în perioada rece”.

Agenţia Europeană de Mediu monitorizează calitatea aerului în peste 340 de orașe din țările membre UE, iar orașul cu cel mai curat aer din România este Galați, aflat pe pe locul 21 din Europa.

Cele mai poluate orașe din țară sunt Piatra Neamț, aflat pe locul 329 în clasamentul european, Târgu Mureșul este pe locul 330 și Iașiul, cel mai poluat, se află pe locul 340 în Europa.

Sursa: radiomures.ro / Foto: caracter informativ