În ultimele zile, doi urși au fost uciși în accidente rutiere pe Autostrada Transilvania, conform declarațiilor șefului Agenției pentru Protecția Mediului Mureș. Potrivit acestuia, nu este normal să vedem urși pe autostradă. În plus, în ultimele zile s-au semnalat numeroase incidente legate de urși, inclusiv un atac asupra unui om în zona Sovata și pagube provocate de urși în zona de câmpie. Directorul APM Mureș a afirmat că pagubele provocate de urși sunt raportate zilnic, iar în acest an, au fost raportate și pagube cauzate de lupi.

,,Două accidente de maşină, unul de tren, şi, ca noutate, accidentele au fost pe autostrada Iernut-Cheţani. Un urs a fost omorât, unul a fost rănit după care a murit. Au fost predaţi la fondurile de vânătoare. (…) Se vede că acele garduri n-au dat rezultate dacă urşii au ajuns pe autostradă. Nu e firesc să vedem urşi pe autostradă, la o viteză de 130 km/h să loveşti un urs nu e cea mai mare plăcere”, a declarat presei, marţi, Dănuţ Ştefănescu.

„Sperăm că inventarierea care se face la nivel de ţară de către Ministerul Mediului să scoată în evidenţă numărul aproape exact de urşi. Să vedem câţi urşi avem în realitate, cu cât este depăşit efectivul normal de urşi”, a afirmat şeful APM Mureş.

El a precizat că primăriile din judeţul Mureş nu au uzat de ordonanţa de urgenţă pentru extragerea urşilor, preferând doar alungarea acestora şi, recent, relocarea, deşi în România, pe baza acestui act normativ, au fost împuşcaţi aproximativ 25-30 de urşi.

Sursa: g4media.ro / Foto: caracter informativ