O modificare importantă a Codului Rutier a fost avizată în comisii: Șoferii vor fi obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice.

Măsura va fi obligatorie nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene, ci pe toate drumurile din România, indiferent că sunt județene, comunale sau în orașe.

Un proiect legislativ a fost avizat în comisiile de specialitate ale deputaților și urmează să primească votul final în Parlament.

În prezent, conducătorii auto au obligația să folosească luminile de întâlnire sau pe cele de zi doar pe autostrăzi pe drumurile expres și pe cele naționale europene.

Modificarea a survenit după ce într-una dintre comisiile în care a fost avizat proiectul de modificare a Codului Rutier a fost adăugat și următorul paragraf:

”În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Nerespectarea acestei obligații va atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea a 2 puncte de penalizare potrivit proiectului legislativ, analizat de Profit.ro.

Proiectul mai are nevoie de avizarea unei singure comisii iar apoi va merge la vot în Parlament.

Sursa: alba24.ro / Foto: caracter informativ