Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, ca for decizional, un proiect de lege care sancționează cu închisoare de la 3 la 10 ani nu doar cultivarea, vânzarea și distribuirea drogurilor de risc, ci și cumpărarea și deținerea lor.

„Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată în proiect.

Pedepsele sunt mai mari în cazul drogurilor de mare risc.

„Dacă faptele (…) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”, prevede proiectul.

Singurul pas legislativ care mai trebuie făcut în vederea intrării în vigoare a proiectului de lege este promulgarea acestuia de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial.

Foto: Jandarmeria Română