Un incendiu de proporţii a izbucnit ieri la un ansamblu de depozite, pe strada Mureșului din Târgu Mureș.

Conform șefului intervenției de stingere a incendiului, generalul Călin Handrea de la ISU Horea Mureș, la fața locului erau depozitate aproximativ 30 de tone de îngrășăminte chimice (NPK) care ar fi putut produce o explozie puternică. Acesta a declarat ca aproximativ 15 tone de îngrășăminte au fost mutate în afare ariei de incendiu in timpul intervenției, în timp ce pompierii au ținut în permanență furtunele cu apă pe pereții boxei care depozita restul îngrășămintelor, pentru a le menține la o temperatură scăzută și pentru a evita astfel o explozie.

Locuitorii oraşului au fost avertizaţi de pericol printr-un mesaj RO-Alert. Din fericire, nu au existat victime, dar pagubele ar putea fi uriaşe. În clădirile care au ars mai erau piese de mobilier şi maşini de epocă.

Din secundă în secundă, întreaga zonă putea să sară în aer. Pompierii au reuşit să scoată 15 tone de îngrăşământ, în timp ce restul îngrăşămintelor au fost ținute la temperaturi joase cu ajutorul furtunelor cu apă, pentru a evita o explozie care ar fi putut fi de proporții.

Călin Handrea, ISU Mureş: „Intervenţia a fost îngreunată de multitudinea acestor boxe. Printre care cea mai problematică a fost NPK-ul. NPK are în compoziţie azotul, care în prezența unor temperaturi ridicate poate să ducă inclusiv la explozie”.

Flăcările au pornit de la acoperiş şi s-au extins rapid pe o mie de metri pătraţi.

“Lângă o fabrică de mobilă din Târgu Mureş să se aprindă un foc şi să nu fie apă în in hidrant. Să stingem focul cu mâna, fără apă. Vi se pare normal?”, s-a plâns un bărbat.

Peste 100 de pompieri din patru judeţe au ajuns în Târgu Mureş pentru a stinge flăcările.

Călin Handrea, ISU Mureş: „Am intervenit iniţial cu cinci autospeciale, după care au mai fost aduse două în sprijin, iar în final am ajuns la 13 autospeciale”.

În zona în care a izbucnit incendiul sunt mai multe firme şi depozite. Fiind duminică, nu era nimeni la muncă şi nu au fost victime. În depozite erau şi mai multe containere în care se aflau echipamente electrice, maşini de epocă şi mobilă scumpă. Pompierii încearcă acum să stabiliească motivul din care au pornit flăcările, iar proprietarii îşi calculează pagubele.

Sursa: observatornews.ro / Foto: ISU Mureș