MApN pregătește măsuri pentru reducerea crizei de personal militar și atragerea tinerilor pentru încadrare. Vor fi uniformizate condițiile de studii pentru potențiali candidați la profesia militară, se reduce stagiul minim în unele grade de maiștri militari și se permite formarea subofițerilor sanitari în instituții civile de profil. Toate acestea, printr-un proiect de ordonanță de urgență.

Practic, se încearcă atragerea spre profesia militară și a tinerilor fără studii militare de specialitate.

MApN precizează că ”activitatea profesiei militare manifestă o scădere ce a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extreme de instabil, generat de războiul din Ucraina”.

Potrivit sursei citate, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal.

MApN mai amintește că între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militar, chiar dacă testele aptitudinale, fizice și psihologice au fost adaptate în funcție de nevoi și posibilități. Mai mult, populația rezidentă este în scădere (peste 2 milioane de persoane în ultimii 15 ani, potrivit INS).

Sursa: alba24.ro / Foto: www.mapn.ro