Deși agresorii pot fi monitorizați de Poliție prin intermediul unor brățări electronice, prea puțini ajung să le și poarte.

La patru luni de la lansarea noului sistem, doar 16% dintre victimele violenței domestice au fost de acord cu montarea noilor dispozitive de urmărire, arată datele Poliției. Asta în condițiile în care, agresiunile s-au înmulțit.

La nivel național, anul trecut, polițiștii au intervenit la peste 90.000 de cazuri de violență domestică, cele mai multe în mediul rural. Cele mai multe cazuri au fost semnalate prin 112, iar cele mai multe fapte sunt de lovire sau alte violenţe. Numărul lor este mai mare cu 12% față de 2021.

Din octombrie anul trecut, agresorii pot fi monitorizați permanent cu ajutorul unor brățări electronice. Proiectul este unul pilot și se desfășoară pentru moment în județele Mureș, Iași, Vrancea și București. Prin intermediul sistemului, autoritățile speră că vor feri victimele de răzbunarea partenerilor agresivi. Totuși, prea puține femei agresate sunt de acord cu montarea brățărilor de monitorizare.

Mihai Venea, ofițer în cadrul Direcției de Ordine Publică din Poliția Română: „În doar 128 de situații, victima a fost de acord și a fost pusă în aplicare măsura obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, reprezentând 16% din totalul ordinelor de protecție provizorii și a ordinelor de protecție emise de istanțele judecătorești”.

Dispozitivul comunică prin semnal bluetooth cu un telefon pe care îl primește agresorul. Victima primește și ea un telefon mobil, pe care va putea urmări, în timp real, traseul agresorului, dacă acesta intră în perimetrul setat de instanță. În unele cazuri, agresorii ajung să taie brățara de la gleznă, însă sistemul trimite o alertă Poliției, iar indivizii sunt depistați rapid.

Stăm rău și la capitolul adăsposturi pentru victimele violenței domestice, doar 254 de spații, adică jumătate din cât ar fi nevoie.

Sursa: stirileprotv.ro / Foto: caracter informativ