Examenul de Bacalaureat, prevăzut de proiectul legii Deca, va conține o probă de „competențe de bază complementare” specializării, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre „competențe de bază la Matematică”, de exemplu, probă scrisă care va fi susținută de toți elevii de la profilul uman în timpul clasei a XII-a, deci nu în perioada sesiunii de examen.
Elevii de la real ar urma să dea „competențe de bază socio-umane” ca probă scrisă complementară profilului ales, potrivit surselor citate. Cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma, conform variantei Deca a proiectului legii învățământului preuniversitar, „competențe de bază socio-uman sau matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru BAC.

Alte probe care se susțin în timpul anului școlar în care elevii sunt clasa a XII-a sunt cele scrise la limbi străine. Spre deosebire de situația din prezent, în care la BAC se dă doar examen oral la o singură limbă străină, în noua formulă prevăzută de proiectul de lege, s-ar da examen scris la două limbi străine – ambele pot fi echivalate, dacă elevii au certificate recunoscute de Ministerul Educației.

Un alt examen care se susține în timpul anului școlar, deci până când elevii devin absolvenți de liceu, este proba practică de competențe digitale. Și aceasta poate fi echivalată cu certificat, opțional.

Toate aceste examenele care se dau în timpul anului școlar, în timpul clasei a XII-a/a XIII-a, vor fi susținute de către elevi în școlile lor, mai arată sursele. Nu este clar dacă și cu profesorii lor sau vor fi comisii de profesori din alte școli.

În sesiunea de Bacalaureat din vară absolvenții vor mai da, practic, doar trei probe scrise și cea de la Limba și literatura română oral.

Sursa: edupedu.ro / Foto: caracter informativ