Până la finalul acestui an se vor putea emite noile cărți electronice de identitate în toate municipiile din țară. Cu aceste documente, putem să călătorim în Uniunea Europeană.

Țin locul cardului de sănătate și vor putea fi folosite pentru a accesa de la distanță sistemele online ale instituților statului. Față de actualele cărți de identitate electronice, informațiile despre locul nașterii și domiciliu vor fi păstrate doar pe cip. Cărțile electronice de identitate, care costau în programul de testare 67 de lei, vor fi gratuite.

Noua carte de identitate are dimensiunea unui card bancar și păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act. Autoritățile au anunțat unele modificări, față de datele care apar în prezent pe documente.

Așadar, locul nașterii nu va mai fi trecut pe noua carte de identitate, acesta va fi regăsit doar în format electronic. Și adresa de domiciliu va dispărea de pe buletinele cu cip, însă va rămâne inscripționată pe cele simple. În cazul în care o persoană trebuie să își schimbe adresa și are carte de identitate electronică va putea face acest lucru cu ajutorul unei aplicații care urmează să fie pusă la dispoziție cetățenilor și nu va mai fi nevoită să se prezinte la ghișeu.

Documentul are o valabilitate de zece ani, pentru persoanele care au peste 18 ani, cinci ani pentru cele care au între 14 și 18 ani și nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

De anul viitor, autoritățile nu vor mai emite buletine în formatul actual, iar până în 2031 toți românii vor trebui să aibă noul act de identitate.

Foto: caracter informativ