Dacă obișnuiești să cumperi haine sau alte produse la mâna a doua, trebuie să știi că legislația în materie urmează să sufere modificări semnificative, potrivit unui anunț proaspăt făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Din rațiuni de mediu, avem nevoie de noi măsuri care să reglementeze acest domeniu deosebit de popular în țara noastră. Autoritățile vor începe să acorde o atenție deosebită importurilor de produse la mâna a doua, chiar și de haine.

Important de precizat este că vizate mai sunt, de exemplu, și componentele IT, dar și cauciucurile. Pentru aceste tipuri de produse sunt mari probleme, după cum au constatat factorii de decizie.

Cea mai mare problemă ar fi reprezentată de faptul că în țara noastră pătrund unele mărfuri, în cantități deloc mici, care sunt aduse drept produse second hand, dar în realitate nu sunt altceva decât veritabile deșeuri. Tocmai acest aspect îi nemulțumește pe guvernanții noștri, care sunt hotărâți să alcătuiască un cadru legal care să reglementeze cât mai bine această situație și să nu mai permită anumitor firme sau persoane să facă astfel de lucruri.

”Lucrurile nu sunt încă perfecte, mai e de muncă, pentru că sunt încă încercări de a ocoli punctele de trecere care sunt permise, de a intra noaptea, de a declara deșeurile ca fiind second hand.

Astfel, săptămânile, lunile următoare vom veni cu o nouă reglementare și pentru second hand-uri, inclusiv pentru haine, pentru că și ele reprezintă o presiune uriașă asupra României.

Dacă se aduc foarte multe textile ca fiind second hand dar 90% se aruncă și 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine.

Tocmai de aceea și la electrocasnice, și la aparatură de orice tip și la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară a ceea ce înseamnă second hand și a ceea ce înseamnă refolosibil. Vom înăspri controalele și acolo”, a declarat Tanczos Barna la TVR Info.

Foto: caracter informativ