Există situații în care unele persoane fac și gripă și COVID în același timp. Termenul care s-a consacret relativ recent pentru această combinație nefericită este cel de „flurona”.

Flurona provine din rădăcinile flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, cel gripal (flu) și rona (de la corona).

Însumarea simptomelor aferente COVID și gripei duce la o simptomatologie „mult mai zgomotoasă”, potrivit medicilor.

Cum ne dăm seama dacă avem ”flurona”?
Ambii viruși provoacă infecții respiratorii și sunt transmise prin picăturile mici pe care le respirăm, tușim sau strănutăm.

Pot provoca un spectru larg de boli, de la infecții relativ ușoare sau asimptomatice, până la boli severe sau deces.

Simptomele flurona sunt asemănătoare cu ale gripei:

  • stare general brusc modificată,
  • dureri de intensitate mare
  • dureri musculare, articulare
  • dureri de cap
  • posibil simptomatologie digestivă, cum se întâmplă la infecţiile virale
  • evoluţie imprevizibilă a bolii
  • senzația că ai fost bătut

Riscul de a avea complicaţii creşte în situația în care cele două virusuri se combină, mai ales la persoanele vulnerabile.

Riscului sunt expuși și copiii de până în 5 ani, care au un risc de a face complicaţii.

Medicii recomandă testarea cu testele rapide, iar dacă dubla infecţie se confirmă, este necesar un control de specialitate şi eventual tratament în spital.

Primele cazuri au apărut deja și în România, pacienții fiind internați la Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

”Noi, medicii, am obosit de când spunem că recomandăm în continuare masca de fiecare dată când mergem în locuri aglomerate, să ne spălăm pe mâini, să evităm aglomerațiile inutile și pentru virusurile pentru care avem profilaxie, vaccinarea, să o folosim.

Oamenii să își aerisească camerele, deoarece așa scad concentrația de virus. Romanul, când e bolnav, sigilează ferestrele.

Oamenii să se adreseze medicului de familie în 24 de ore de la debutul simptomelor. Apar infecții succesive cu diverse virusuri, sau apar suprainfecții bacteriene a unei infecții virale. Fiecare caz trebuie analizat în parte”, a spus managerul instituției, Cătălin Apostolescu.

Sursa: alba24.ro / Foto: caracter informativ