Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vor fi asigurate cantități suplimentare de medicamente antitermice și antiinflamatorii de tipul ibuprofenului și paracetamolului, menționând că va fi dată publicității o nouă listă cu produse similare.

“Eu vă spun ce am făcut noi la nivelul Ministerului Sănătății. Luna aceasta, în primul rând, vom asigura cantități suplimentare de medicamente antitermice și antiinflamatorii de tipul ibuprofenului și paracetamolului. Vom da chiar astăzi publicității o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conțin aceeași substanță activă. Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât și pentru adulți. De asemenea, vom da publicității și variantele pentru Tamiflu. Substanța activă se numește oseltamivir și există mai multe produse, nu doar Tamiflu. Stocurile pe care le-am cerut chiar azi dimineață sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel național, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat și un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de șase luni.

Lista este în transparență decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătății. El a menționat că este necesar și un aviz de la UE pentru ca acest ordin să fie publicat.

Foto: caracter informativ