Companiile pot oferi angajaților prime de Crăciun cu o valoare de până la 300 de lei fără ca suma să fie impozitată.

Primele, sub forma unor sume de bani sau în produse și tichete cadou, care sunt oferite angajaților înainte de Crăciun nu se impozitează în limita a 300 de lei. Măsura se aplică începând din 2022, deci poate fi folosită și pentru primele de Crăciun din acest an.

De asemenea, sumele până în 300 de lei sunt scutite de contribuțiile sociale.

Până acum, pragul pentru care nu se plătea impozit în cazul primelor era de 150 de lei.

Codul Fiscal prevede că în această categorie a primelor de sărbători intră „cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”.

Așadar, inclusiv pentru cadourile/bonusurile acordate copiilor anagajaților, plafonul de neimpozitare este de 300 de lei.

Potrivit legislației, dacă ambii părinți ai unui minor lucrează în același loc de muncă iar angajatorul oferă, spre exemplu, tichete cadou pentru cel mic, ambii părinți trebuie să primească respectivul bonus.

Concret, plafonul până la care cadourile în bani și în natură, inclusiv tichetele cadou, sunt scutite de impozit pe venit și de contribuțiile sociale la pensii și sănătate va crește de la 150 de lei, în prezent, la 300 de lei de persoană (pentru fiecare eveniment), începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022.

Plafonul se va aplica, mai precis:

  • pentru cadourile date salariaților și copiilor lor de Paște, de Crăciun și cu ocazia sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
  • pentru cadourile date salariatelor de Ziua Femeii (8 martie);
  • pentru cadourile date copiilor salariaților de Ziua Copilului (1 iunie).

Foto: caracter informativ