De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, marcată în 20 noiembrie, un senator a anunțat că reia un proiect de lege prin care șoferii care provoacă accidente rutiere cu victime, aflați la volan sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis ”vor merge direct la închisoare”.

”Astăzi, de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunț public că voi relua inițiativa pentru modificarea legii împotriva șoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce și provoacă accidente rutiere mortale.

Cu alte cuvinte, toți cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuți sau drogați trebuie să știe că vor merge direct la închisoare în situația în care vor produce un accident rutier soldat cu victime”, a scris senatorul PSD Robert Cazanciuc, pe Facebook.

Potrivit acestuia, ”România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere”.

De asemenea, ”datele furnizate de Poliția Română și de Ministerul Justiției arată o realitate sumbră: 20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane”.

Proiectul prin de modificare a legislației penale ”astfel încât niciun șofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea”, potrivit senatorului, a fost respins de Camera Deputaților în 2019.

Foto: caracter informativ