Numai anul trecut am trimis peste 14.000 de instrumente cu coarde în afara granițelor Uniunii, cele mai multe în Statele Unite sau Coreea de Sud. Sunt create, în mare parte, de lutierii fabricii din Reghin.

Cu o tradiție de mai bine de jumătate de secol, fabrica din Reghin a reușit să își mențină prestigiul la nivel mondial. 80% dintre viori, violoncele, chitare și mandoline sunt livrate în afara țării.

Nicolea Bâzgan, directorul fabricii: „Avem lemnul, care este de bună calitate și este în stocuri foarte mari încât chiar dacă am întâmpina o sistare a aprovizionării cu masă lemnoasă, noi am putea lucra încă cinci ani. Instrumentele muzicale nu se pot face din lemn proaspăt. Este nevoie de o uscare și de o îmbătrănire al lemnului”.

Viorile se realizează inclusiv în micile ateliere de familie din Mureș. De pildă, un lutier face de 20 de ani viori apreciate inclusiv la Târgul Internațional din Cremona, Italia, oraşul unde au lucrat cei mai mari lutieri italieni. Două luni și jumătate durează finalizarea unui asemenea instrument.

Aurel Mare, lutier: „Le e frică italienilor de noi, îi ajungem din urmă. Fiecare lutier are secretul lui, lemnul trebuie să fie din rezonanță. Fașa este din molid restul din paltin, fașa îi dă rezonanță”.

Potrivit Eurostat, anul trecut, România a exportat peste 14.000 de viori numai în afara Uniunii Europene. Prețul unei viori lucrate manual pornește de la 2.500 de euro.

Sursa: stirileprotv.ro / Foto: captură video