Poliția Locală primește atribuții suplimentare, prin lege. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care oferă puteri sporite acestei instituții.

Astfel, polițiștii locali îi vor putea amenda pe șoferii care parchează neregulamentar, chiar dacă aceștia nu se află la mașină sau nu sunt prinși în flagrant.

Legea va permite poliţiei locale să solicite proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul.

În cazul în care șoferul nu se conformează și nu oferă informaţiile solicitate polițiștii locali vor putea constata contravenţiile şi vor putea aplica sancţiuni.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în noua lege adoptată.

Astfel, în cazul parcărilor ilegale, polițiștii locali vor putea cere datele șoferilor care parchează ilegal. Până acum, ei nu aveau acest drept, lăsând doar o înștiințare pentru cei care parcau ilegal.

În cazul în care șoferul sau proprietarul mașinii refuză să comunice polițistului local datele de identificare, acesta din urmă va putea să aplice și amenzi, la fel ca polițistul rutier.

Proiectul de lege va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru a fi promulgat și va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Foto: caracter informativ